Aanvullende accountantsverklaring niet langer nodig voor uitstel belastingbetaling

Het kabinet heeft de voorwaarden voor het aanvragen van uitstel van betaling voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting verder versoepeld. De aanvullende verklaring van de accountant, de derdenverklaring, is niet langer nodig. Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief op donderdag 19 maart heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Iedere ondernemer die door de coronacrisis in financiële problemen is gekomen, komt in aanmerking voor uitstel van betaling van zijn belastingschuld. Een ondernemer kan het verzoek om uitstel van betaling indienen door een brief te sturen naar:

 • Belastingdienst
 • Postbus 100
 • 6400 AC Heerlen

Vanaf het moment dat de ondernemer zich meldt, wordt de invordering van zijn belastingschulden voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting direct stopgezet.

Meteen uitstel van betaling

Dat betekent dat de ondernemer feitelijk meteen uitstel van betaling krijgt. Voor uitstel langer dan drie maanden is aanvullende informatie nodig om te beoordelen of de financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis.

Let op dat er nog altijd aangifte gedaan moet worden en deze aangifte moet naar de werkelijkheid worden ingevuld. Nadat de aangifte is gedaan ontvangt u de aanslag, en op deze aanslag kunt u nu uitstel van betaling aanvragen. In tegenstelling tot de normale situatie hoeft u nu niet een met stukken onderbouwde uitstel aan te vragen maar is een summier briefje, met benoeming van het corona virus, voldoende voor uitstel. Desgewenst kunnen wij dit eventueel voor u verzorgen.

Als u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen heeft of advies wilt dan kunt u contact opnemen met Van der Meer Accountants.

Contactgegevens;

 • Oosterwolde
  • T. 0516-820920
  • E. info@vandermeeracc.nl
 • Groningen,
  • T. 050-3137040
  • E. info@vandermeeracc.nl

Disclaimer

Bij de samenstelling van de teksten is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan.

Voorgaande nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Coronamaatregelen 19 maart

Maatregelen bedrijfsleven coronavirus 16 maart